Tips

Hoe vind je een betrouwbare financieel adviseur?

Vertrouw je je financieel adviseur?

Je hebt vast wel eens de zin gehoord: “Als ik een dubbeltje kreeg voor elke keer dat iemand me vertelde dat ze hun financieel adviseur vertrouwden,” toch?

Welnu, het zit zo: Als je je financieel adviseur een paar basisvragen zou stellen en werkelijk naar zijn of haar antwoorden zou luisteren, zou je wel eens verbaasd kunnen zijn over wat je hoort. Om ons op weg te helpen, laten we ons voorstellen dat we praten met Jane*, die al ongeveer twee jaar met een financieel adviseur werkt

1) Je hebt al die beleggingen niet nodig en dat geldt ook voor lijfrentes.

Toen ze vroeg waarom ze zoveel beleggingen had en wat die beleggingsfondsen en ETF’s precies in haar beleggingsrekening deden, verliep het gesprek als volgt.

“Deze beleggingen diversifiëren je portefeuille, helpen je je verschillende beleggingsdoelen te bereiken, en zorgen ervoor dat je niet al je eieren in één mandje doet,” kreeg ze te horen.

Toen Jane vroeg wat dit betekende voor haar pensioensparen, kreeg ze een soortgelijk antwoord: “Verschillende soorten beleggingen hebben is beter dan helemaal niets hebben.”

Dus hoeveel moet je in aandelen beleggen? Wel, dat hangt af van leeftijd en risicotolerantie. Wil je meer weten over asset allocatie? Laten we het er volgende week over hebben!

Voor nu, waarom ga je niet verder en schrijf je deze beleggingsdoelstellingen op, zodat we zeker kunnen zijn dat ze bereikt worden…

Een goed financieel adviseur kan je erop wijzen dat lijfrentes inderdaad een van de vele beleggingen in haar portefeuille zijn. Maar als je financieel adviseur lijfrentes aanprijst als een middel om “het rendement te verhogen” of “het risico te verminderen”, dan kun je beter een wenkbrauw optrekken.

2) Het draait niet allemaal om jou, en dat geldt ook voor je pensioen.

Toen Jane vroeg wat er met haar spaargeld voor haar pensioen gedaan werd, kreeg ze weer een pathetisch antwoord: “Het is aan ons om ervoor te zorgen dat je beleggingen hard voor je werken.”

Maar toen het tijd werd om te praten over hoeveel van Jane’s geld werkelijk naar haar pensioendoelen ging, verliep het gesprek ongeveer als volgt:

“Helaas zijn resultaten uit het verleden geen indicatie voor de toekomst, wat betekent dat we naar je huidige situatie moeten kijken om te bepalen hoeveel je nu eigenlijk spaart voor je pensioen.”

Betekent dit dat ik met meer geld over de brug moet komen? Niet noodzakelijk. Laten we eens kijken naar je Sociale Zekerheidsuitkeringen en proberen uit te vinden hoe je die het beste kunt aanvullen zodat je niet zo lang hoeft te werken…

Als Jane vanaf het begin verteld was hoe klein haar maandelijkse check van de Sociale Zekerheid zou zijn na haar pensionering – of als haar adviseur haar een beter idee gegeven had van wat die maandelijkse check zou zijn op basis van haar bijdragen door de jaren heen – dan zou ze waarschijnlijk niet verbaasd geweest zijn.

3) Je hebt nog lang niet genoeg gespaard voor je pensioen en ik ook niet!

Het lijkt duidelijk dat Jane’s financieel adviseur zijn werk probeerde te doen, maar dat hij gewoon niet goed was in communiceren.

Volgens een recente studie zei meer dan de helft van alle Amerikanen dat ze niet wisten hoeveel geld er voor hun pensioen gespaard moest worden, en bijna driekwart zei dat ze geen idee hadden hoeveel hun adviseur hen op jaarbasis in rekening bracht.

Het is bijna alsof de auteurs van de studie wisten dat dit onze reactie zou zijn…

En niet omdat je financieel adviseurs niet zou mogen vertrouwen–dat moet je wel! Zorg er alleen voor dat je adviseur echt het beste met je voor heeft, voordat je zijn of haar advies opvolgt.

Wil je zien welke soorten vragen je aan je financieel adviseur moet stellen? Hier zijn vijf cruciale vragen die je moet stellen voor je er een aanneemt. En hier zijn enkele eenvoudige manieren waarop je zelf aan de slag kunt door onderzoek te doen en een gesprek te voeren over waar je staat met behulp van enkele artikelen zoals deze.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen