Tips

5 manieren om geld te besparen op je energierekening

Nederlanders staan er om bekend innovatief te zijn, maar de meesten beseffen niet dat ze ook heel efficiënt zijn. Dat komt door hun belangstelling voor duurzaam leven en het gebruik van duurzame energiebronnen. Nederland is een pionier op het gebied van windenergie: een kwart van de elektriciteit is afkomstig van windturbines. Het is ook wereldleider in offshore windmolenparken, met meer dan 2.000 megawatt geïnstalleerd voor zijn kusten. Maar het kan moeilijk zijn om deze groene levensstijl te volgen zonder de bank te breken! Daarom stelden we vijf manieren samen waarop je geld op je energierekening kunt besparen en toch milieuvriendelijk kunt leven:

1) Doe het licht uit als je een kamer verlaat

Het uitdoen van lichten bespaart veel geld. Bedenk dit: Eén lamp één uur uitdoen verbruikt ongeveer 90 kilowatt-uur energie, wat genoeg is om een computer twee uur onafgebroken te laten werken of drie uur lang TV te kijken. Als je het licht laat branden van 8 uur ‘s morgens tot 22 uur ‘s avonds, zou dat gemiddeld zo’n 12 cent per dag kosten. Doe je de lichten uit van 8 uur ‘s morgens tot 6 uur ‘s avonds, dan verlaag je je elektriciteitskosten tot zes cent per dag. Een gloeilamp van 20 watt die je 24 uur per dag laat branden, verbruikt elk jaar 498 kilowattuur.

2) Bespaar op toestellen onder de gootsteen

Veel mensen denken niet aan hun kraan als ze zich afvragen hoe ze geld kunnen besparen op hun energierekening, maar dat is een vergissing! Het water dat door je kraan loopt maakt ongeveer 20 procent uit van het energiebudget van je hele huishouden. Daarom is het belangrijk om kranen te kiezen die energiezuinig en gemakkelijk te bedienen zijn. Zorg er ook voor dat je het water uitschakelt als je je tanden poetst of de afwas doet. Zo kun je elk jaar tot 1.300 liter (1.000 liter in de zomer) water besparen, wat opgeteld 1.300 kilowatt uur elektriciteit oplevert. Dit bespaart je veel geld op je water- en elektriciteitsrekeningen

3) Bespaar energie in de keuken

De hele wereld wordt groen, dus waarom zou je keuken geen deel uitmaken van die revolutie? Daarom moet je deze drie geldbesparende ideeën uitproberen: 1. Houd je oven schoon. 2. Verwarm de oven niet voor, tenzij dat nodig is. 3. Zet het fornuis uit als je niet kookt.

4) Gebruik zonne-energie

Zoek je manieren om je huis nog duurzamer te maken? Dan kun je zonnepanelen gebruiken om 100 procent van de energie te leveren die nodig is om het water in je huis op te warmen, zonder een cent uit te geven! Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar, maar de meeste werken door zonlicht om te zetten in thermische energie, die gebruikt wordt om te verwarmen water of om je huis te verwarmen. Zonnepanelen zijn ook vrij gemakkelijk te installeren, want ze hoeven alleen maar op de waterverwarmer aangesloten te worden. Je bent dus de trotse eigenaar van een zelfvoorzienende boiler voor je het weet!

5) Gebruik LED-lampen

Als je nog niet op LED-lampen bent overgeschakeld, dan is het nu zeker de tijd! Deze spaarlampen verbruiken tussen 80 en 90 procent minder energie dan gloeilampen, wat betekent dat als je al je gloeilampen door LED’s vervangt, je geld op je elektriciteitsrekeningen kunt besparen zonder licht te verliezen. Bovendien gaan deze soorten verlichting gemiddeld 20 jaar mee (vergeleken met 2 jaar voor de meeste gloeilampen), dus ze besparen je niet alleen geld maar ook tijd!

Zo, daar heb je het! Dit zijn zomaar vijf manieren om geld te besparen op je energierekeningen.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen