Tips

Is sparen in crypto hetzelfde als beleggen?

Als het over cryptovaluta gaat, is er veel verwarring over het verschil tussen sparen en beleggen. In deze blogpost willen we dat voor je ophelderen.

In short: Investeren is wanneer je je geld gebruikt om iets te kopen dat je een rendement op je investering geeft. Je kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen of in onroerend goed.

Met crypto-valuta’s zijn er twee verschillende manieren om te sparen: door je munten vast te houden, of door ze in een portemonnee of wallet te stoppen. Als je je munten vasthoudt, doe je er niets mee – je wacht gewoon tot de prijs stijgt, zodat je ze tegen een hogere prijs kunt verkopen. Maar als je je munten in een wallet stopt, kun je ze gaan gebruiken om aankopen te doen of betalingen te doen.

De overeenkomsten en verschillen tussen crypto kopen en beleggen

Er is nogal wat discussie over de vraag of het kopen van cryptocurrencies hetzelfde is als beleggen. Aan de ene kant kan het kopen van crypto-munten als een investering gezien worden, omdat de hoop is dat de prijs na verloop van tijd zal stijgen en de houder tegen een hogere prijs zal kunnen verkopen. Anderzijds worden cryptocurrencies ook vaak gezien als een vorm van digitale valuta, die gebruikt kan worden om goederen en diensten te kopen. Dit betekent dat sommige mensen het kopen van cryptoassets zoals Dogecoin muntstuk kopen meer zien als geld uitgeven, dan als investeren.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn digitale activa die cryptografie gebruiken om hun transacties te beveiligen en om de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onder controle staan van overheden of financiële instellingen. Dit maakt ze een aantrekkelijke investering voor wie zijn portefeuille wil diversifiëren.

Verschillende wallets

Wil je in crypto beleggen of investeren, dan krijg je op een gegeven moment te maken met wallets. Dit zijn de verschillende soorten:

1. Hardware wallets

Een hardware portemonnee is een fysiek apparaat dat je cryptocurrency sleutels bewaart. Ze worden over het algemeen als veiliger beschouwd dan software portemonnees, omdat ze niet met het internet verbonden zijn en dus minder kwetsbaar zijn voor hacking

Er zijn allerlei verschillende hardware wallets op de markt, dus het is belangrijk je onderzoek te doen voor je er een koopt. Enkele van de meest populaire hardware portemonnees zijn de Ledger Nano S en de Trezor.

2. Warme en koude wallets

Een warme portemonnee is een cryptocurrency portemonnee die met het internet verbonden is, terwijl een koude portemonnee er een is die dat niet is. Warme portemonnees worden over het algemeen als minder veilig beschouwd dan koude portemonnees, omdat ze kwetsbaarder zijn voor hacking

Koude portemonnees worden over het algemeen gebruikt voor het opslaan van grote hoeveelheden cryptocurrency munten, terwijl warme portemonnees gebruikt worden voor dagelijkse transacties.

3. Papieren wallet

Een papieren portemonnee is een fysiek document dat al je cryptocurrency sleutels bevat. Ze worden als minder veilig beschouwd dan andere soorten portemonnees, maar kunnen gebruikt worden voor langdurige opslagdoeleinden

Om een papieren portemonnee te maken, moet je een publiek en privaat sleutelpaar genereren. Je kunt dit doen met allerlei online tools of diensten. Als je je sleutelpaar gegenereerd hebt, moet je beide sets sleutels uitprinten en op een veilige plaats bewaren.

Hoe te beleggen in cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn dezer dagen een rage, en het is geen wonder waarom. Ze zijn vluchtig, ze zijn spannend, en ze zijn (momenteel) behoorlijk waardevol. Maar als je overweegt in cryptocurrencies te investeren, zijn er een paar dingen die je eerst moet weten.Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele tokens die cryptografie gebruiken om hun transacties te beveiligen en om de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren. Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onder controle staan van overheden of financiële instellingen. Ze zijn ook grenzeloos, wat betekent dat ze overal ter wereld gekocht en verkocht kunnen worden. En omdat ze digitaal zijn, kunnen ze op een computer of telefoon bewaard worden.

Nu je weet wat cryptocurrencies zijn, laten we het hebben over hoe je erin kunt investeren. Het eerste wat je moet doen is een digitale portemonnee opzetten om je munten in op te slaan. Je kunt dit op een computer of telefoon doen, en er zijn veel verschillende portemonnees om uit te kiezen. Als je eenmaal een portemonnee hebt opgezet, kun je munten kopen van een cryptocurrency beurs. Er zijn veel verschillende beurzen beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de mogelijkheden onderzoekt voor je er een kiest. Als je je munten eenmaal hebt, kun je ze vasthouden in de hoop dat ze in waarde zullen stijgen, of ze ruilen voor goederen en diensten.

Voordat je echter geld in cryptocurrencies investeert, is het belangrijk te begrijpen dat het zeer volatiele en risicovolle investeringen zijn. Cryptocurrencies kunnen wild in prijs schommelen, en zelfs de meest gerenommeerde munten kunnen van de ene dag op de andere grote hoeveelheden waarde verliezen. Dus als je overweegt in cryptocurrencies te investeren, ga dan voorzichtig te werk en doe eerst je huiswerk.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen