Tips

De lijn tussen werk en privé is vaak vaag, zeker bij investeerders

Mensen die klassiek 9-5 werken hebben een duidelijke en vaste routine, hun uren staan vast en ze weten waar ze moeten zijn en wat ze moeten doen de volgende werkdag. Bij investeerders of mensen die niet fulltime werken. Ondernemers dus, is de lijn tussen privé en werk vaak zo vaag dat ze geen tijd hebben, of toch het gevoel hebben dat ze geen tijd hebben voor een gezin of hobby’s. 

Er wordt niet vaak over dit gepraat en wordt wat taboo gehouden, maar wanneer het er op aankomt kan het leven van een ondernemer of fulltime trader een chaos zijn. Het lijkt wel dat het leven voor hen enkel maar om werk draait,vaak zijn er hier zelf niet bewust van. En dan heb je scenario’s waar een iemand uit het gezin of familie zegt “jij werkt altijd veel te veel” en dan vallen ze uit de lucht. 

Heb vaste werk uren 

Deze zal misschien wat controversieel zijn, maar het is zo belangrijk om vaste uren voor jezelf te zetten. Uiteraard is het leven van ondernemer onvoorspelbaar. Maar zet vaste uren voor je, niet alleen eist dat meer respect van mensen om je heen maar ook maak dit de lijn tussen werk en privé weer wat duidelijker. 

In het begin kan het erg moeilijk zijn om dit te doen, daarom werkt het subsysteem van de mensen die 9-5 werken. Vaste uren, al zijn ze thuis laten ze alles achter hen, zo houden ze vaak een vaste baan vol voor 30 jaar of langer, zelf al verdienen ze minder in een maand dan een ondernemere doet in een paar dagen. Ze geven de “kans” op meer geld op omdat ze zelf de discipline niet in plaats hebben om vaste uren voor zich te zetten. 

Het zelfde geld voor jongeren die middelbaar verlaten, het schoolsysteem is enkel maar goed voor mensen die zelf niet de discipline hebben om bij te leren en vaste uren te zetten. 

Ontsnap eens! 

Het is begrijpelijk dat money never sleeps maar je bent een mens geen robot die uren na uren kan doen zonder een vermindering in productiviteit kan zijn. Ontspannen na werk is iets wat we allemaal wel eens nood aan hebben, als dat nu het kijken van netflix is of het gokken op sites zoals betFIRST.  Even een voorbeeld tussen twee ondernemers: 

Jan is de eigenaar van een restaurant en heeft voor zichzelf vaste uren gezet en werkt geen minuut langer dan hij gepland had, na zijn werkdag gaat hij naar huis en spendeert hij tijd met zn familie en ontspant hij. Jan werkt 5 dagen per week 9 uren elke dag. Jan werkt dus 40 uren per week. 

Tom is de eigenaar van een frituur en start zijn dag afhankelijk van hoe hij zich voelt, en werkt minstens 6 uren per dag 6 dagen per week, maar werkt vaak 2 of 3 dagen in de week meer dan 10 uren. Tom werkt dus gemiddeld 45-48 uren per week. Maar de week nadien werkt hij soms maar 4 uren per dag 5 dagen per week omdat hij moe was van die 48 uur week. 

Dus een quiz vraag: wie gaat er overheen het jaar meer consistent zijn en zijn productiviteit optimaal houden over de lange periode? 

Conclusie: 

Je moet strikt zijn met je eigen uren en een dicht oog hogen over hoe je productiviteit doorheen de dag is, of het een dipje krijgt na een bepaalde activiteit of omgekeerd. 

Mensen gaan vaak naar de sportschool in de ochtend omdat dit vaak leidt naar een hogere productiviteit doorheen de dag.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen